Hoci u nás na Slovensku ryžový olej nepatrí medzi veľmi často používané, v ázijských domácnostiach, obzvlášť v Indii, Bangladéši, Japonsku a v Číne, poznajú stravníci ryžový olej od nepamäti. Práve krajiny, ktorých kuchyňa je postavená na produkcii ryže, si takto šikovne a s pozitívnym výsledkom poradili s kopami ryžových šupiek, odpade hromadiacom sa pri spracovávaní ryže pre bežnú konzumáciu.
Konzumácia ryžového oleja znižuje vysoký cholesterol, pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach a môže tiež znižovať vysoký krvný tlak. Vďaka svojmu zloženiu sa ryžový olej okrem varenia často nanáša priamo na pokožku poškodenú atopickou dermatitídou a pomáha tak zmierňovať a liečiť nepríjemný zápal a svrbenie.
Ryžový olej, resp. olej z ryžových šupiek, je vďaka svojmu zloženiu pri výrobe mydla vynikajúcou alternatívou k olivovému oleju. Výsledkom jeho zmydelnenia totiž mydlo nadobúda veľmi podobné charakteristiky, ako napríklad výborné hydratačné vlastnosti, tvrdosť a slabá rozpustnosť vo vode či jemnosť a krémovosť, ktoré hrajú významnú rolu pri výslednom zážitku z používania mydla. Mydlo s ryžovým olejom obsahuje tiež porovnateľný obsah nezmydliteľných častíc, akými sú napríklad vitamíny a antioxidanty.