Olivový olej (susicivus virgo olivae oleum)

 

Existuje množstvo dôvodov, prečo sa olivový olej tak často nazýva “tekuté” či “zelené zlato”. Jeho nápadne charakteristická farba dominuje medzi ostatnými olejmi svojou výraznosťou a vždyzeleným nádychom, ktorý symbolizuje slnkom presvetlenú prírodu.

Hoci v Európe, najmä západnej a južnej, je jeho používanie bežné už niekoľko tisíc rokov, do našich slovenských kuchýň sa dostal pomerne oneskorene. Dnes si však už panenský či extra panenský olivový olej na našich kuchynských linkách a jedálenských stoloch stabilne drží poprednú pozíciu, nakoľko sú nám známe aj jeho zdravotné benefity pre naše telo.

Kým u nás celé stáročia pri výrobe mydla prevládali spomedzi tukov najmä tie živočíšne, vo Francúzsku či v Grécku je použitie olivového oleja pri výrobe mydla zaužívané stovky rokov. K výslednej kvalite a účinkom mydla pridáva množstvo úžasných benefitov, ktoré v dnešnej dobe čoraz častejšie vyhľadávame práve v kozmetike.

Dôvod, prečo je olivový olej tak zdravou surovinou, je vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Dominujúcou zložkou je kyselina olejová, ktorej zastúpenie predstavuje viac ako 80%. Klasifikuje sa ako mononenasýtená omega-9 mastná kyselina, ktorá patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce mastné kyseliny v prírode. To všetko sú zároveň dôvody, pre ktoré olivový olej patrí medzi dlhodobo najobľúbenejšie prísady do mydiel.

domovingrediencie | mydielka