Mandľový olej (prunus dulcius nucis oleum)

 

Mandľa, ovocné jadro nesprávne klasifikované ako orech, má svoj pravý domov v Iráne a okolitých krajinách strednej Ázie. Mandle patrili medzi jedny z prvých domestifikovaných ovocných stromov na svete, čomu nasvedčujú archeologické nálezy v Jordánsku, siahajúce až do doby bronzovej. V Egypte o ich vzácnosti takisto vedeli svoje a známy faraón Tutanchámon si dokonca mandle nechal pridať do svojej hrobky, aby mu dodali energiu na ceste podsvetím. Okrem nespočetného množstva sladkých pochúťok, marcipánu či sladených rastlinných nápojov sa z mandlí vyrába aj mandľový olej.

Môže byť výborným doplnkom v nutrične vyváženom jedálničku, ale aj skvelým masážnym olejom či kozmetickou prísadou. Na pokožke vyvoláva pocit ľahkosti a má vynikajúce absorpčné vlastnosti. Obsahuje značné množstvo vitamínu A, ktorý má antibakteriálne účinky, a preto sa mandľový olej osvedčil napríkad aj pri liečbe akné.

V našich mydielkach mandľový olej vytvára veľmi jemnú, stabilnú penu. Saponifikácia z neho nerobí tak tvrdú mydlovú hmotu ako napríklad pri olivovom či kokosovom oleji, a preto do mydlových receptúr pridávame max. 10 % mandľového oleja. Napriek mäkkej charakteristike mandľový olej mydlu dodáva zvláčňujúce vlastnosti a krémovú textúru, ktorá sa dá porovnať s textúrou hodvábneho mydla.

domovingrediencie | mydielka