Ak by sme chceli zostaviť zoznam najcharakteristickejších a najrozoznateľnejších vôní tohto sveta, esenciálny olej škorica by jednoznačne dominoval minimálne v prvej trojke. Nielen u nás na Slovensku sú sladučké “osie hniezda” povinnou výbavou školských bufetov a hipsterských kaviarní. Vianočné pečivo bez škorice snáď ani nie je možné nazvať vianočným pečivom a v Indii a na Srí Lanke, odkiaľ pochádza, by jej absencia určite zamávala miestnou ekonomikou.
Škorica je výsledný produkt pochádzajúci z tropického vavrínovitého stromu zvaného škoricovník cejlónsky. Je to nasušená kôra pochádzajúca z mladých vetvičiek stromu, ktorá je po zbere následne rolovaná do nám známej podoby. Tisíce rokov sa používa ako všeliek pri prechladnutí, menštruačných problémoch, nevoľnosti, cukrovke a tráviacich problémoch. Jej pozitívne účinky spočívajú v schopnosti prekrviť a dezinfikovať organizmus, ktoré pozitívne vplývajú pri mnohých ochoreniach.
Parná destilácia kôry a listov škoricovníka privádza na svet úžasný esenciálny olej škorica. Tak ako samotná kôra, aj škoricová silica má podobné účinky, znásobené extrakciou všetkých zdraviu prospešných látok do koncentrovanej podoby. V našich mydielkach tento olej okrem podmanivej vône pridáva k celkovému efektu príjemný hrejivý pocit a obohacuje ich o antiseptické účinky. Posúďte sami!
domov | ingrediencie | mydielka