Hoci dnes sa táto sladučká kvetinová a hlavne nezameniteľná aróma vyskytuje takmer všade, v skutočnosti ide o veľmi vzácny dar prírody. Vanilka, resp. prírodná vanilková aróma pochádza z rastliny z čeľade vstavačovité – orchideaceae. Ide teda o jednu z okolo 110 druhov orchideí, ktoré rastú prevažne v tropických a mokrých oblastiach sveta. Vanilla planifolia sa pestuje najmä v Mexiku a na Madagaskare, takže o úrodnú vlahu má v týchto oblastiach postarané len v určitých častiach v roku.
V čom však spočíva jej vzácnosť? Aby sme si mohli vychutnať vanilkový puding, zmrzlinu, či nechať si zjemniť pokožku sladkými tónmi jedného z našich vanilkových mydielok, musí táto popínavá vanilková orchidea najprv vyrásť do dostatočnej dĺžky a nabrať silu, aby mohla vykvitnúť. Jedna stonka vanilky môže dorásť až do dĺžky 35 metrov, pričom sa zachytáva o ďalšie rastliny, najmä stromy.
Práve kvitnutie je samotným kameňom úrazu. Kvet na stonke vanilky vydrží maximálne jeden deň, počas ktorého je nutné ho opeliť. Iba tak bude môcť rastlina ďalej produkovať ovocie, občas nesprávne nazývané ako vanilkové fazuľky. Vo voľnej prírode sa o to starajú zväčša kolibríky a bezžihadlové včely, no v skutočnosti sa im podarí opeliť sotva jediné percento kvetov. Preto sa pri kultivovanom pestovaní vanilky tento proces robí veľmi starostlivo ručne, aby sa dosiahla maximálna výťažnosť rastliny.
Vanilkový lusk – už spomínaná vanilková fazuľka je tesne pred plným dozretím zbieraná a premýva sa najprv v studenej a následne v 70 stupňovej vode. Takto premytá a zohriata sa nakladá do špeciálnych nádob, kde fermentuje cca 48 hodín. Za ten čas fazuľky stmavnú a stáva sa z nich dobre známy a krásne voňavý lusk. Ten sa buď predáva vcelku do varenia a pečenia, alebo sa ďalej drví. Pomocou extraktora sa z neho dostane účinná vonná látka zvaná vanilín, ktorá sa filtruje a pripravuje na ďalší predaj.
Voilá, prírodná vanilková aróma je na svete! Stačí malá kvapka, a ďalej to už samozrejme poznáte. Sladkosť, po ktorej sa zbiehajú slinky, no jej pôsobenie prináša aj určité zdravotné benefity. Pri kontakte s pokožkou má vanilka antibakteriálne, protizápalové a zjemňujúce účinky. Ach, ale tá vôňa, jeden by neodolal!
domov | ingrediencie | mydielka