Kyselina mliečna patrí medzi alfa hydroxy kyseliny, známe pod skratkou AHA (Alpha Hydroxy Acids). AHA je súhrnný názov pre skupinu karboxylových kyselín prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách a živočíšnom mlieku.
Pre využitie v kozmetike sa kyselina mliečna získava z rastlinných zdrojov a nie z mlieka, ako by sa mohlo podľa jej názvu zdať. Ide o proces fermentácie melasy, resp. cukrového výluhu cukrovej trstiny alebo tiež repnej melasy, ktoré patria medzi vedľajšie produkty pri spracovaní cukru. V tejto fermentácii sa činia rôzne druhy laktobacilov, najčastejšie Lactobacillus delbrückii, ktorý pri vhodných podmienkach za 5 až 8 dní sfermentuje záparu melasy. Z tej sa následne izoluje mliečnan vápenatý, ktorý je pomocou kyseliny sírovej rozložený a vzniká roztok kyseliny mliečnej.
V potravinách je jej využitie značné najmä pri výrobe mliečnych výrobkov ako sú kefíry, jogurty a syry. Naše mydielka si síce nedáte na raňajky alebo k vínu, ale každopádne niektoré kyselinu mliečnu obsahujú. Je tomu tak preto, lebo v zmydelnenej forme, ako soľ kyseliny mliečnej (sodium lactate), pôsobí táto látka zvlhčujúco a upravuje tiež pH mydla. Výrazné sú tiež jej exfoliačné účinky na pokožku, vďaka čomu vám naše mydielka pomôžu odstrániť prebytočné mazy a odumreté bunky spod kože. Kyselina mliečna zlepšuje tiež tvrdosť mydla a predlžuje ich životnosť.
domov | ingrediencie | mydielka